dissabte, 15 d’octubre de 2016

PARLÓN, I QUÈ MÉS?

Avui les primàries del PSC decidiran si Parlón o Iceta. M'interessa Parlón, no m'interessa Iceta perquè Parlón és la possibilitat de canvi més important que té ara el PSC.

Parlón en el discurs i en la teoria s'assembla a Ada Colau; en un magnífic article ho explicava Francesc Marc Álvaro a La Vanguardia. No pas en la personalitat, molt més temperada i aparentment més sòlida en Parlón. Però Parlón té unes dificultats al davant que no té Colau, que es troba immersa en la creació d'una nova força política amb clara vocació d'ocupar l'espai que el PSC ha deixat orfe per mèrits propis. Parlón té dos problemes que es diuen PSC i PSOE, els partits són el problema. I de retruc tota la caverna reaccionària  colpista socialista, o el que és el mateix: l'Espanya eterna, la que glaça, amenaça, no tolera i alça cabres legionàries i dotzes d'octubre intocables.

Salvant els obstacles (almenys ignorem-los sobre el paper) la qüestió és Parlón, i què més?
Què ofereix Parlón ideològicament que no ofereixin els comuns, els d'ERC? És evident que la diferència fonamental amb ERC és la posició independentista dels republicans, però amb els comuns? Aquests últims defensen amb fermesa el referèndum pactat en relació a Catalunya, una posició que Parlón ha defensat en algun moment, i en altres no. Aquí la socialista perd clarament davant dels comuns. No obstat això, en el supòsit que s'imposin unes tesis referendumtistes en un hipotètic PSC parlonià, quina serà llavors la diferència amb els comuns? Si en el terreny social Parlón advoca per una decantació cap a l'esquerra, les diferències seran invisibles per a la majoria de la ciutadania. Però Parlón té dues roques davant, una ferma, el PSOE, i altra amb arestes internes, el PSC, que no té Colau, la qual, a més, disposa de la plataforma barcelonina i d'un desgast lleu en la percepció ciutadana.

Afegim-hi que ERC  ha consolidat el seu poder a moltes localitats petites i mitjanes on els socialistes han davallat molt i que recull una part del vot socialdemòcrata que abans obtenien els socialistes.

En definitiva, encara queda algun lloc per al PSC a Catalunya?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada