dijous, 23 de novembre de 2017

LA CUP I LA UNILATERALITAT

Persisteixen. els de la CUP a abonar la via unilateral. Amb tota legitimitat. Però no podem evitar de pensar que la via unilateral, no pactada, és necessàriament cruenta, violenta, conflictiva. I que per dur-la a terme cal tenir una capacitat superior a l'enemic per controlar el territori i sortir-se'n a la llarga.
Dit això, pressuposem que la CUP ho veu possible o lluitarà per tal que sigui possible. Mai no es pot descartar cap escenari, la història és una capsa de sorpreses. Tanmateix, plantejar aquesta via ara mateix requereix fer una anàlisi de amb qui es compta per controlar un territori després d'una declaració unilateral d'independència. 
Ara per ara només es podria comptar amb els CDR. Ho dic convençut que altres formes més massives de defensa del territori no serien possibles, entre altres coses perquè les hauria de dur a terme gent comuna, que té una feina, una família, una vida... Una cosa és fer grans demostracions de força en manifestacions, una altra defensar un territori davant- diguem'ho clar- d'un exèrcit o de forces d'elit. La resistència gandiana, tan predicada ara, es va produir en un context molt diferent amb una societat d'estructura social molt distinta. 
Els CDR no són per defensar un territori. La seva funció és més pròpia de vagues generals, a l'estil francès, serveixen per tallar carreteres, boicotejar infraestructures i alguna acció més de caràcter concret. Per molestar. Tenen una estructura minoritària i operativa que fa impossible la participació massiva.I el seu grau de resistència també és limitat en el temps, mentre que les forces policials o armades són permanents i estables. 

Dit tot l'anterior, és sorprenent el programa de la CUP, si algú se'l vol prendre seriosament. Ara bé, si és postureig, una manera de no perdre la seva radicalitat, estem assistint a un retorn a la CUP primigènia, a un replegament sobre si mateixos per almenys `preservar part del vot radical d'esquerres. Si és això, s'entén. Però és un vot testimonial. Difícilment veurem de nou la CUP implicada en política institucional. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada