dissabte, 25 de novembre de 2017

LA LLISTA DEL PRESIDENT, UNA FORMA D'AMAGAR EL PDeCAT

És una llista que té la virtut de sumar, d'integrar, de reivindicar per damunt de tot la dignitat transversal que reivindica una part molt majoritària del poble de Catalunya, més enllà de la divisió entre independentistes i els que no ho són. Té personalitats progressistes vinculades a diversos àmbits i una música de fons socialdemòcrata. Pretén per damunt de tot recuperar el govern descavalcat pel 155. Una llista excepcional en una situació excepcional, però que més enllà de totes les virtuts i encerts que s'han dit més amunt té objectius més prosaics: el primer no deixar en mans d'ERC el patrimoni del catalanisme sobiranista i el segon  evitar una derrota visible per al PDeCAT que se li faria molt difícil remuntar i no lligar la figura de Puigdemont a aquesta derrota. La pugna entre el centre dreta i el centre esquerra fa anys que es cova: la transversalitat de les dues llistes que recullen les restes de l'antiga Unió Democràtica no amaga que en el fons hi ha un combat per l'hegemonia.
La llista de Puigdemont, no obstant la seva intel·ligent configuració, té l'inconvenient, tal com avui escrivia el periodista Eduard Voltas, que si Puigdemont continua a l'exili no se sap qui serà el seu primer ministre aquí o si el govern estaria format bàsicament per persones del PDeCAT i així mateix els càrrecs que gestionin les conselleries, atès que és una llista amb moltes personalitats no polítiques i que interpreto no tenen intencions de posar-se al fangar de la brega política. Per tant, per una banda és una llista que sumarà molt però no sé si suficient per arrossegar gaires votants que fins ara han estat molt reticents a votar "Convergència" i hereus. 

I un dubte final:  hi haurà diferents estratègies entre una llista i l'altra arribat el moment de governar, si guanyen? És a dir, existirà una via moderada de retorn al marc autonòmic per anar avançant a ritme sènior i una altra via més agosarada? Hi haurà una estratègia per reforçar només el front sobiranista i una altra que busqui ponts amb els comuns?

Alea jacta est.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada