dissabte, 2 de desembre de 2017

CATALUNYA NECESSITA UN NOU SUBJECTE POLÍTIC

Deia fa poc en una entrevista, Albano Dante Fachín- una persona a la que cada cop llegeixo més- que els federalistes, els autodeterminstes, els confederalistes es trobaran amb el mateix mur que l'independentisme si intenten dur a terme d'una manera decidida les seves propostes. El règim del 78 és el mur, i ara mateix té un triumvirat polític que el representa i defensa, a banda de totes les forces ocultes i associades a l'estat. seculars la majoria d'elles.

Sembla absurda, vistes així les coses, la batalla electoral que vivim, quan, excepte Cs i PP tots els partits, inclòs el PSC, duen propostes que, no només en el marc territorial, toparien amb el mur del règim. S'ha vist amb les reaccions furibundes davant de la proposta del PSC de tenir una hisenda catalana que recapti els impostos. Fins i tot el PSC, el que es manifesta amb SCC, s'ha topat amb el mur. Per no parlar de l'aparent engany del que ha estat víctima el PSOE quan, segons ells, van cedir en l'aplicació del 155 a canvi d'encetar el camí de la reforma constitucional. No sembla pas que la paraula reforma formi part del nucli dur del règim. que té pulsions clarament preconstitucionals, en el marc de les quals potser fomentin una involució..

Així, doncs, vivim una batussa electoral entre opcions i propostes que tenen un enemic comú. L'anàlisi freda difereix de l'escenari real.

A Espanya no veig possibilitats que es generi una convergència de factors per fer moure ni mínimament el règim. Podemos té un sostre del qual no sembla fàcil sortir i el sorpasso al PSOE és un somni antic.

Catalunya, molt més diversa i rica políticament, on el catalanisme i el sobiranisme no desapareixeran, es trobarà amb el mur per quasi totes les propostes que sorgeixin de les pròximes eleccions. La famosa agenda social dels comuns no serà possible amb un TC que tomba lleis justes i amb un PP que les recorre compulsivament. Ni la hisenda pròpia, ni una proposta federal, ni les plurinacionals tindran sortida: Hi ha el mur. A banda d'haver de defensar la llengua, els mitjans de comunicació. l'escola...

Davant d'això reivindico un doble esperit, el de l'1 d'octubre i el del 3 d'octubre. Hi va néixer un subjecte polític que va utrapassar (i amb escreix el 3 d'octubre) el marc independentista. La divisió entre independentistes i no independentistes ja no tindrà la mateixa magnitud, i la condició nacional de cadascú tampoc. És un subjecte polític ampli que haurà de fer resistència,  apoderament intern i teixir unitats. A Catalunya banderes estelades, republicanes, roges, llibertàries, ecologistes, etc. poden sumar. Objectiu comú: el règim. Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada