dimarts, 26 de desembre de 2017

CATALUNYA NECESSITA UNA IDENTITAT MIXTA

Res em preocupa més que la divisió social catalana entre unionistes que en la línia de Cs tenen per seva la identitat espanyola i la seva bandera (amb tota la càrrega simbòlica que representa) i els sobiranistes (independentistes de sempre i la gran majoria de nouvinguts a l'independentisme) que han  desconnectat de l'estat espanyol i de qualsevol nexe d'entesa amb el mateix.
Són dos móns i viuen d'esquena, amb clara hostilitat entre ells. De moment hi ha convivència, però aquesta divisió (qui la negui no veu la realitat) no es pot cronificar. Em preocupa menys el projecte polític que s'implementi que la fractura entre l'AMB i la resta del país. 

El sobiranisme ha guanyat les eleccions, però el catalanisme les ha perdudes. Perquè el catalanisme s'ha escorat cap al sobiranisme, i el sobiranisme lligat al procés ha creat defenses en ciutadans que no s'han sentit interpel·lats per un projecte de justícia social i nacional. No sembla lògic, però alguna cosa ha fallat perquè a Catalunya on tradicionalment la població estava unida per un sentit de pertinença a la catalanitat (d'origen o d'adopció), aquella realitat s'hagi partit en dos . Potser no és tan dràstica la divisió, i no tenim dues comunitats diferenciades del tot; però el fet que un partit nacionalista espanyol, contrari a la immersió (que tant ha ajudat a cohesionar el país i no dividir-lo en dues meitats) i recentraltzador, hagi guanyat a Catalunya és una derrota històrica del catalanisme, sempre guanyador en qualssevol eleccions. Cal veure-ho. El sobiranisme guanyador faria molt bé si analitzés aquest fet i en tragués conclusions. No ha estat només el Tenim pressa, també ha estat un ignorar un fet sociològic que s'estava gestant i que han sabut aprofitar des de l'estat i especialment des de la FAES (mentors de Ciutadans).

Urgeix reconstruir. Catalunya no avançarà nacionalment i socialment si dins seu hi ha un contrapès en direcció contrària, si dins seu hi ha un partit nacionalista espanyol atiat per la FAES que té per objectiu dividir, trencar i revertir la feina dels darrers 40 anys. Urgeix tornar a Paco Candel, urgeix que les banderes espanyoles als balcons siguin substituïdes per les republicanes. Urgeix que els barris populars no votin per sentir la seva identitat amenaçada, sinó per interessos reals. Urgeix que la bombolla sobiranista, massa cofoia de si mateixa, obri porus i es faci permeable als sectors del país que no la comparteixen, i que ho faci, no des del paternalisme, del "ja els convencerem" sinó des de l'escolta activa i integradora.

Catalunya necessita una identitat mixta, no dues identitats (i uns quants ciutadans enmig del no-res. )

Tenim pressa, aquí sí, i molta!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada