divendres, 29 de desembre de 2017

ERC, QUO VADIS?

Si ens preguntem avui qui representa el centre-esquerra a Catalunya tindrem alguna dificultat per identificar-lo amb una sola força política o fins i tot per trobar un o uns representants clars. Un PSC molt escorat nacionalment cap a l'unionisme i corresponsable de retallades a través del seu germà PSOE no sembla un representant fidedigne d'aquest espai. Catalunya en Comú, tot i que no es defineixen com a centre-esquerra poden representar millor que el PSC aquest espai, amb característiques ecologistes i un pèl més alternatius, i ERC va sobrada de sobiranisme i no se li acaba de veure el perfil més d'esquerres.
Amb tot l'espai més fort de tots és ERC, que ha aconseguit un resultat electoral espectacular en les darreres eleccions.¡ i és el primer partit d'esquerres o progressista a l 'AMB.
Fa temps que els republicans intenten marcar territori; d'aquí la seva discutible jugada d'anar per lliure en aquestes eleccions, que els ha permès mesurar-se en vots però que ha provocat la visualització de Cs com a primera força. 
ERC té el repte de substituir el PSC com a partit de centre-esquerra de referència.
Està per veure si  l'aliança en clau nacional amb Junts per Catalunya, cosa quasi segura, permet que creixi i es visibilitzi en el seu espai natural, el del republicanisme d'esquerres, que entronca amb allò que ERC havia estat històricament: un partit de menestrals i obrers que representava el que més tard s'ha anomenat classes populars.
La penetració d'ERC en espais metropolitans on abans no tenia presència i l'aparició d'un votant urbà modern, tirant a jove, no anticapitalista però progressista en valors i sensibilitat social,forma el gruix de creixement de l'ERC forta actual. 
Si des del nou govern de la Generalitat es fan polítiques socials com a eix prioritari i s'opta per un sobiranisme realista però que alhora haurà de ser imaginatiu i contundent contra l'autoritarisme de l'estat, teixint ponts i no sustentat sobre cap base identitària, és possible que aquest espai clau es consolidi per a un partit que, en la línia de la important carta de Junqueras el dia 24, treballi per la idea d'un sol poble, divers, però un: garantia de cohesió social. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada