diumenge, 3 de desembre de 2017

QUÈ QUEDA DEL PDeCAT??

Analitzant la figura política de Puigdemont i la llista de JxC, i el perfil baixíssim dels dirigents del PDeCAT és pertinent fer-se la pregunta de què queda del PDeCAT?

Puigdemont és una persona amb flaixos de radicalitat en el seu discurs i no dubto del seu insubornable independentisme; tampoc que no encaixa amb el perfil de dirigent conservador de CDC; no me l'imagino a Madrid negociant un acord X a canvi de més competències... almenys ara. Per altra banda, part de l'electorat de l'antiga CiU ha entrat en una dinàmica de mobilització que no encaixa amb la família benestant i tranquil·la, al·lèrgica a les aventures, que votava CDC. Bona part dels votants de l'antiga CDC i propensos al PDeCAT actual van posar el seu cos per protegir col·legis el dia 1 d'octubre, altres van participar en les taules, van posar els seus vehicles a disposició... Participaren en la insubmissió més gran d' Espanya i Catalunya en els últims 40 anys. Si avui el PDeCAT defensés, per exemple, privatitzacions estratègiques, tindria dificultats a justificar-ho davant de molts dels seus electors. Encara que pequi d'ingenu crec que hi ha canvis de fons en la base. 

Per això també és pertinent preguntar-se si la refundació de l'antiga CDC no ha acabat encara i de la llista i del grup parlamentari de JxC en sorgirà una nova opció, si s'està gestant una nova convergència d'actors polítics a l'entorn d'una opció nacionalista moderna que abandoni el patrimoni ideològic conservador del pujolisme i al fil de les noves tecnologies i amb formes més directes i participatives de fer política basteixi un espai a cavall entre l'esquerra independentista i el PSC.

Potser els votants més moderats de l'antiga CDC es decantin pel PSC i els més "moderns" per un nou espai... Tot són hipòtesis, però els fonaments polítics de Catalunya han rebut una sotragada. Veurem com se sosté el nou edifici. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada