dissabte, 3 de febrer de 2018

MENTRE TOPEM AMB L'ESTAT, EL PAÍS SE'NS DESFÀ

Jordi Boanciotto escriu un article al diari Nació Digital on es fa ressò d'un perill que jo adverteixo de fa temps. Ell l'exemplifica amb la llengua, reprodueixo les seves paraules : "Sectors del país que havien participat del gradual procés de normalització lingüística des dels anys vuitanta, potser sense entusiasmes però sense cridar a la rebel·lia, ara podrien estar començant a arrufar el nas i a tancar files amb una certa idea més monolingüe de l’Estat espanyol".

El debat candent i calent sobre la investidura, la tensió entre govern espanyol, jutges, i Puigdemont ha tornat a deixar sense protagonisme la meitat del país. En certa manera continuem instal·lats en l'èpica del procés. 
El que diu Bianciotto és aplicable al catalanisme, o si voleu, a la catalanitat, un concepte eteri però prou precís i inclusiu per definir un altíssim consens social a l'entorn de la llengua i de la pertinença a la comunitat catalana, entès més com a societat que com a nació.

Sembla que la fragmentació que ha provocat el procés ha decantat uns sectors (també joves) cap a la concepció uninacional d'Espanya. La identificació amb la bandera no és només un fet conjuntural, darrere hi pot haver concepcions profundes; les hi ha.

Mentre els titulars i la lluita política estan instal·lats amb la topada amb l'estat, a manera de David contra Goliat, amb l'èpica sobrevinguda, el país se'ns desfà al darrere.

Acuso determinat independentisme de ceguesa, de visió unilateral, no en relació a l'estat sinó al propi país, un fet substancialment més greu.

Podem estar mesos i mesos al voltant de la investidura i reivindicar tantes vegades com calgui la legitimitat i dignitat de Puigdemont, però hi ha una rerebotiga que té vida pròpia.

Un país fracturat no és un país fort. Una nació sense estat on la meitat de la població no s'identifica amb el projecte nacional hegemònic és una nació ferida al bell mig.

Crec que som més febles que fa uns anys. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada