dijous, 26 d’abril de 2018

UNA ESPANYA REACCIONÀRIA

Que l'Espanya reaccionària no havia desaparegut ho sabíem, però pensàvem, com en temps de la Transició, que era el búnquer, un reducte intransigent i minoritari. Sovint l'aparent normalitat ens enganya. 

El procés català ha estat un catalitzador que ha fet aflorar coses insòlites. I el tarannà repressiu, apuntat ja des de temps d'Aznar, ha anat intensificant la seva presència al llarg dels darrers anys, al marge i en paral·lel també del procés.

Empresonament de rapers, titellaires; enduriment del blindatge de la Corona, empresonament de dissidents polítics i líders socials; informes estrafolaris que forcen relats a mida de la Guàrdia Civil i cossos repressius; guerra bruta des de les clavegueres; criminalització d'idees i moviments; enduriment de la titpificació de determinats delictes; tolerància del feixisme; connivència amb les idees conservadores i autoritàries; reivindicació exaltada de símbols i tradicions cruels; despossessió a determinades comunitats humanes de la condició d'acceptables... i segur que me'n deixo. I afegim-hi, la sentència de la manada, que traspua misogínia, culpabilització de la víctima, fins i tot la despossessió del concepte de víctima. El seu antecedent més conegut: la famosa sentència de la minifaldilla (el mateix patró mental).

Espanya està plena de reaccionaris a cara descoberta que ja ens amenacen sense rubor i adverteixen contínuament que les nostres llibertats tenen un límit: ni més ni menys que el de la crítica o qüestionament del poder, del poder real. Un exemple, cap vaga general ha provocat les reaccions desaforades que estan provocant les darreres protestes, en la forma concreta que sigui. 

A Espanya es tolera amb certa normalitat una vaga de controladors, que acostuma a generar unes pèrdues econòmiques notables, però no es toleren les cançons d'un artista o una samarreta groga. 

Totes les dimensions estan desencaixades en un estat absolutament alterat que fa pudor de masmorra. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada