dimarts, 15 de maig de 2018

QUÈ ESPERO DE QUIM TORRA?No m'inspira confiança, Quim Torra. L'èmfasi que ha posat al llarg de la seva trajectòria intel·lectual en alguns aspectes del catalanisme em neguiteja i desagrada, Enric Juliana el defineix com un nacionalista conservador. Crec que l'encerta. I el veig més proper a Pujol que a Puigdemont, almenys en la part essencial del seu pensament, no així en la retòrica republicana i abrandada que ha fet servir fins ara, de caire puigdemonià.

Hi havia altres candidats millors, als quals no se'ls podria retreure tendències etnicistes o no gaire elegants. Penso en Ferran Mascarell o Antoni Morral, entre altres... Per què Quim Torra? Potser per donar un missatge clar al govern espanyol amb doble sentit: el procés continua, i Puigdemont posa un dels seus, legítimament.

Quim Torra no eixamplarà la base, que és el que diuen molts independentistes. Quim Torra ha posat en safata arguments als adversaris i genera urticària en amplis sectors de la població, més enllà de la llengua que parlin o del seu lloc de naixement. No puc evitar fer referències personals: el meu avi, anarcosindicalista, es va enfrontar a trets amb els partidaris dels germans Badia, uns personatges amb qui Torra no sembla dissentir. 

He llegit avui, a través d'una piulada de Salvador Cot, l'article en què Torra fa una analogia entre el llibre "De quan parlaven les bèsties" de Folch i Torres, i alguns castellanoparlants intolerants. No dissenteixo del que hi explica i opina, però les formes diuen molt del fons, i no m'han agradat gens.

De Torra, com de Pujol, valoro el seu vast coneixement cultural, però tal com diu també Juliana avui a LV, Pujol era - de facto, més que declaradament- un partidari del Compromís Històric, que el duia a escoltar atentament el PSUC, i en general, els adversaris: en conec algunes anècdotes que ho corroboren. Això podia convertir Pujol en un personatge respectat. De moment, Torra no respon a aquest perfil.

De Torra espero, i algú potser s'estranyarà del que ara diré, un estil pujolià. M'explico: mai no he donat suport a Pujol, i el seu pensament conservador i el meu estan a anys llum, però Pujol, des d'un nacionalisme conservador va adoptar la part inclusiva del catalanisme popular; va saber llegir bé el país; va entendre que hi havia onades migratòries que havien vingut a buscar una vida millor i que no podien viure al marge de la catalanitat, i que demogràficament eren importants. Ara que tenim mig país desconfiant del procés i que en bona part coincideix amb zones on es van assentar els immigrants dels 60 i 70, Torra faria bé d'intentar entendre per què passa això.

També n'espero un programa social avançat, però això, per desgràcia, em sembla més difícil.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada