diumenge, 8 de juliol de 2018

"Fem la República Catalana" Una oportunitat perduda?

Una de les crítiques que s'han fet, fins i tot des de les pròpies files, a l'independentisme és el "tenim pressa" que va dur a la unilateralitat. Si es tenia pressa, la unilateralitat era l'única opció; ningú més s'hi hauria sumat. Però pel camí es va quedar gent sobiranista que no compartia l'estratègia, o que la va compartir fins a l'u d'octubre, i tots uns altres, molts dels quals s'han nacionalitzat espanyolistes. En reflexions posteriors l'independentisme polític ha parlat d'eixamplar la base, sense tenir una clara estratègia de com fer-ho, però almenys semblava que hi havia una reflexió serena sobre els dèficits del procés.

Posteriorment hi ha hagut la brutal repressió, els exilis, i l'elecció de Quim Torra, sorgit d'unes eleccions espanyoles, per marc legal i sobretot simbòlicament per qui les convocà. No ho oblidem. 

En aquest context el clima intern de l'independentisme s'ha enrarit; han proliferat acusacions de traïdoria i s'ha dibuixat una línia divisòria entre "purs" i realistes. 

Torra ha mantingut un discurs de to dur. Tanmateix en privat alguns polítics sobiranistes parlaven en un altre to.

Conclusió; ja no hi ha un independentisme conglomerat sinó amb fissures- encara no fortes- internes.

I arriba la proposta de la Diada. l'ANC reprèn el protagonisme i ens proposa una diada semblant a les anteriors, amb la paraula 'república' que substitueix la paraula "independència". Són sinònimes per qui convoca. Els cants a eixamplar la base han emmudit; les organitzacions que han mobilitzat milions de persones reprenen de nou el pols dels carrers i hi assistiran els mateixos que als darrers anys, o potser per cansament, menys. Si algú creu que aquesta estratègia és bona, que m'ho expliqui bé. Suposo que està condicionada per la necessitat de continuar marcant múscul davant del govern Sánchez.

No s'eixamplarà ni la participació, ni la base, perquè en un moment en què calia mirar cap endins, cap a la societat catalana per avaluar en quin estat es trobava, per trobar aliats per a un procés de factura més ampla per combatre el règim del 78, es continua amb un replegament dels "nostres" que implícitament exclou i deixa fora els mateixos que han quedat fora els darrers vuit anys.

"Fem la República Catalana" pot ser una oportunitat perduda per fer una diada que demostrés al nou govern estatal que el problema polític català té una dimensió que supera l'independentisme, que el 80% de ciutadans volen una altra cosa que l'arnat marc autonòmic. Tanmateix, sembla que l'independentisme més inflamat vol ser l'únic protagonista. Llàstima.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada